Francia nyelvtudás: előny a magyar munkaerőpiacon

Francia nyelvű képzési programban részt vevő hallgatók figyelmébe


Közlemény a Szegedi Tudományegyetem és a Tiszteletbeli Francia Konzulátus által 2011. október 20-21-én szervezett „Pensons l’avenir du français – Gondolkodjunk együtt a francia nyelv jövőjéről” c. konferencia kapcsán.



Miután megállapítást nyert, hogy Franciaország az 5 legnagyobb magyarországi befektető* egyike, Károlyi László a Legrand Zrt. vezérigazgatója, Thierry Le Boucher az EDF-Démász elnök-vezérigazgatója, Czenke Olga a CORA képviselője valamint Kele Zsolt a Sade ügyvezető igazgatója egyhangúan megállapítják:


Noha az angol nyelvtudás elengedhetetlen a régió gazdasági életét meghatározó vállalatoknál való előmenetelhez, a francia nyelv ismerete a szakmai pályafutás során meghatározó lehet.


A francia nyelv ismerete lehetővé teszi, hogy az alkalmazott jobban megértse a régióban jelenlévő négy vállalat anyavállalatának kultúráját, ami tagadhatatlanul kedvező a fiatal munkavállalók szakmai előmenetele szempontjából. Ez utóbbiak számára lényegesen könnyebb a szakmai fejlődés a magyar gazdasági életben, ahová 5270 francia vállalat* exportál minden évben.


A Szegedi Tudományegyetem hagyományos és szakirányú alap- és mesterképzései révén kiemelkedően fontos szerepet tölt be a francia nyelvű képzés tekintetében. Tatai Ágnes emlékeztet arra, hogy a szegedi Alliance Française a francia nyelvoktatás terén úgyszintén régi partnere a szegedi régióban működő vállalatoknak, mely utóbbiak fontos szerepet játszanak a régió munkaerőpiacán. Az Alliance Française évente több mint 130 diák oktatását végzi, akik a későbbiekben különféle munkaköröket tölthetnek be a francia vállalatoknál.



Készítette: Alliance Française de Szeged


Szeged, 2011. október 25.



*Adatok forrása: „Fiche pays Hongrie – Magyarország adatlapja”, UBIFRANCE, 2011