A Tánc Szegeden -Dance in Szeged című kiállítás

Egy etnográfiai kutatás eredménye a Napfény Városában

 


DSCN0897A Dance in Szeged című kiállítás március 22-én 17 órakor nyílt meg a REÖK-palota termeiben, ahol a Choreomundus hallgatók egy egész estés programmal várták az érdeklődőket. A képzés hallgatói az elmúlt években több ízben tartottak már nemzetközi táncházakat a helyi lakosoknak és az egyetemi polgároknak egyaránt.

 

A Choreomundus egy egyedülálló mesterképzési program, melynek során a hallgatók közelebbről megismerkedhetnek a tánc antropológiai és etnográfiai vonatkozásaival, elsajátíthatják azokat a képességeket, melyek segítségével a saját és mások kultúráját a táncon, és más mozgásrendszereken keresztül értelmezhetik és ismerhetik meg. A négy féléves nemzetközi képzésnek négy európai felsőoktatási intézmény ad otthont, köztük a Szegedi Tudományegyetem falai is. A képzésben tanuló hallgatók szerveztek most kiállítást az itt szerzett élményeikből, tapasztalataikból.

 

1521849491754_IMG_20180322_212741_901A kiállítás egyik legfontosabb célkitűzése az volt, hogy a szervezői visszaadják egy részét annak, amit a képzés során sajátítottak el és éltek át, hogy bemutassák, mennyi mindent jelenthet a tánc, milyen módon lehet vele kifejezni a kulturális örökségünket és az egyéni identitásunkat. A résztvevők ezekbe a mélyebb rétegekbe nyerhettek bepillantást, idegenvezetőik pedig a Choreomundus hallgatói voltak.

 

„A táncnak mindig rendkívül fontos kulturális szerepe volt és van napjainkban is. Nem csak aDSCN0925 szórakozás egyik fajtája, de fontos eszköze a társadalmi véleménynyilvánításnak, erős közösségformáló erővel rendelkezik, és egy olyan művészeti formát képvisel, ami eszközt nyújt az érzéseink kifejezésére.” Ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg a rendezvényt Dr. Varga Sándor (az SZTE BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék oktatója és az MTA BTK ZTI kutatója), a Choreomundus program vezetője.

 

IMG_20180322_172052A világ legkülönbözőbb részeiről ideérkezett hallgatók arra törekedtek, hogy dokumentálják és bemutassák, hogyan vettek részt Szeged táncéletében. Képekkel, videókkal, kreatív kiállítással mutatták be azokat a tapasztalataikat, hogy egy bolíviai, iráni, mexikói vagy esetleg ukrán származású fiatal miként élte meg saját kultúráját Szegeden, ezen a számára különleges, táncantropológiai szemléleten keresztül.

 

A rendezvény sokszínű, izgalmas és interaktív programokat kínált, a kiállított képeken és a táncbemutatókon túl a közönségnek lehetősége nyílt pár alapvető tánclépés elsajátítására is, kötetlenül beszélgethettek a hallgatókkal, színes üzeneteket hagyhattak maguk után arról, mit jelent nekik a tánc, a kreatívabbak ecsetet ragadva fejezhették ki érzéseiket. Kezdve a latin táncokkal, a néptáncon át, a rúdtáncig, számos mozgáskultúrából sikerült ízelítőt nyújtania a szervezőknek, és a hallgatókkal való közös tánc és az egzotikus zenei világ valódi rendhagyó hangulatot teremtett - tánccal, Szegeden.