A Tánc Szegeden -Dance in Szeged című kiállítás

Egy etnográfiai kutatás eredménye a Napfény Városában

 


DSCN0897A Dance in Szeged című kiállítás március 22-én 17 órakor nyílt meg a REÖK-palota termeiben, ahol a Choreomundus hallgatók egy egész estés programmal várták az érdeklődőket. A képzés hallgatói az elmúlt években több ízben tartottak már nemzetközi táncházakat a helyi lakosoknak és az egyetemi polgároknak egyaránt.

 

A Choreomundus egy egyedülálló mesterképzési program, melynek során a hallgatók közelebbről megismerkedhetnek a tánc antropológiai és etnográfiai vonatkozásaival, elsajátíthatják azokat a képességeket, melyek segítségével a saját és mások kultúráját a táncon, és más mozgásrendszereken keresztül értelmezhetik és ismerhetik meg. A négy féléves nemzetközi képzésnek négy európai felsőoktatási intézmény ad otthont, köztük a Szegedi Tudományegyetem falai is. A képzésben tanuló hallgatók szerveztek most kiállítást az itt szerzett élményeikből, tapasztalataikból.

 

1521849491754_IMG_20180322_212741_901A kiállítás egyik legfontosabb célkitűzése az volt, hogy a szervezői visszaadják egy részét annak, amit a képzés során sajátítottak el és éltek át, hogy bemutassák, mennyi mindent jelenthet a tánc, milyen módon lehet vele kifejezni a kulturális örökségünket és az egyéni identitásunkat. A résztvevők ezekbe a mélyebb rétegekbe nyerhettek bepillantást, idegenvezetőik pedig a Choreomundus hallgatói voltak.

 

„A táncnak mindig rendkívül fontos kulturális szerepe volt és van napjainkban is. Nem csak aDSCN0925 szórakozás egyik fajtája, de fontos eszköze a társadalmi véleménynyilvánításnak, erős közösségformáló erővel rendelkezik, és egy olyan művészeti formát képvisel, ami eszközt nyújt az érzéseink kifejezésére.” Ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg a rendezvényt Dr. Varga Sándor (az SZTE BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék oktatója és az MTA BTK ZTI kutatója), a Choreomundus program vezetője.

 

IMG_20180322_172052A világ legkülönbözőbb részeiről ideérkezett hallgatók arra törekedtek, hogy dokumentálják és bemutassák, hogyan vettek részt Szeged táncéletében. Képekkel, videókkal, kreatív kiállítással mutatták be azokat a tapasztalataikat, hogy egy bolíviai, iráni, mexikói vagy esetleg ukrán származású fiatal miként élte meg saját kultúráját Szegeden, ezen a számára különleges, táncantropológiai szemléleten keresztül.

 

A rendezvény sokszínű, izgalmas és interaktív programokat kínált, a kiállított képeken és a táncbemutatókon túl a közönségnek lehetősége nyílt pár alapvető tánclépés elsajátítására is, kötetlenül beszélgethettek a hallgatókkal, színes üzeneteket hagyhattak maguk után arról, mit jelent nekik a tánc, a kreatívabbak ecsetet ragadva fejezhették ki érzéseiket. Kezdve a latin táncokkal, a néptáncon át, a rúdtáncig, számos mozgáskultúrából sikerült ízelítőt nyújtania a szervezőknek, és a hallgatókkal való közös tánc és az egzotikus zenei világ valódi rendhagyó hangulatot teremtett - tánccal, Szegeden.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

„Végül is, mesélte O., mint mindig, ha orosz téma merült fel, (…) az orosz mesék végtelen répája, az orosz mítosz centrális metaforája, illetve hát Tolsztoj és Gogol végtelenjének ügyében is ruszista barátnőjéhez, Szőke Katalinhoz fordult” (Tolnai Ottó: A répa. Nádler-képek mentén)