Szegeden adott elő az ókortudomány elitje

Az SZTE BTK-n rendezték meg a XIII. Magyar Ókortudományi Konferenciát


Az Ókortudományi Társaság fennállásának 60. évfordulója még különlegesebbé tette a tudományág kétévente megrendezett országos seregszemléjének tizenharmadik felvonását, melynek a szegedi Bölcsészkar adhatott otthont.

 

ritook_zsigmondTíz év után ismét Szeged és a Bölcsészkar látta vendégül a hazai ókortudomány legfontosabb eseményét, a kétévente megrendezett Magyar Ókortudományi Konferenciát, melyen több mint 160 klasszika-filológus, ókortörténész, régész, művészettörténész, filozófus, vallástörténész és pedagógus vett részt. A 2008-as seregszemléhez hasonlóan idén is úgy döntöttek a szervezők, hogy közvetlenül a „nagy” konferencia előtt rendezik meg a fiatal ókorászokat tömörítő CHSEC nevű szervezett hallgatói konferenciáját, ami szimbolikus jelentőséggel bír, hiszen így az utánpótlás is szerepet kaphatott a háromnapos esemény programjában.


Moricz_Odysseus-dramajaA Bölcsészettudományi Kar támogatásával zajló eseményt Vajda Zoltán dékánhelyettes és Ritoók Zsigmond akadémikus nyitotta meg. Ritoók beszédében nem csupán a hatvanéves Magyar Ókortudományi Társaság történetét tekintette át, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy a szakmán belüli összefogás fontosabb, mint korábban bármikor. A konferencia idén újdonsággal bővült, hiszen szombat délelőttre módszertani szekciókat hirdettek meg a szervezők, melyeken az ókortörténet, az antik kultúra, valamint a latin nyelv és a klasszikus irodalom (középiskolai és egyetemi) oktatásának helyzetéről, problémáiról szóló előadásokat hallgathatott meg a népes közönség.

fogadasA tudományos tanácskozásról Dr. Nagyillés Jánost, a Klasszika-Filológiai és Neolatin Tanszék vezetőjét is megkérdeztük, aki szerint hatalmas megtiszteltetés, hogy az Ókortudományi Társaság a szegedi tanszékeket kérte fel a jubileumi esemény megvalósítására. „A Bölcsészettudományi Kar Dékánja minden lehető módon támogatta a több mint 160 fős konferencia létrejöttét.”, majd hozzátette: „A programot a Színház- és Filmművészeti Egyetem, valamint a k2 Színház egy-egy beavató Antigoné-előadása színesítette. A fővédnökséget Dr. Botka László, Szeged Megyei Jogú Város Polgármestere vállalta, aki a konferencia közönségét vendégül is látta a Polgármesteri Hivatalban. A háromnapos rendezvény, melynek rendezési jogát kétévenként más és más, jelentős felsőoktatási képzőhely kapja meg, nagy sikerrel zárult.”