korut_vagott

Szabadegyetem, könyvünnep, népszerű tudomány, fesztivál : nyitott kapukkal várja Szegedet a Bölcsészkar

A Szegedi Városi Televízió Körút című kulturális műsorának volt a vendége 2017. szeptember 7-én Gyenge Zoltán dékán és Sándor Klára dékánhelyettes

A Szegedi Városi Televízió Körút című kulturális műsorának volt a vendége 2017. szeptember 7-én Gyenge Zoltán dékán és Sándor Klára dékánhelyettes, hogy a Bálint Sándor Programról – az egyetem és a város kapcsolatának szorosabbá, élővé tételét célzó kezdeményezésről – beszéljenek.


 


Az egyetem volt hallgatójáról, majd oktatójáról, kutatójáról elnevezett program a város és az egyetem közötti hídépítést, kapcsolatteremtést hangsúlyozza: a program a „legszögedibb szögedi” szellemiségében, a tradíció, a magas színvonalú, de elérhető, befogadható, ismeretterjesztő tudományosság elvét hangsúlyozza.

A már egy éve létező sikeres kezdeményezés, a Bölcsész Szabadegyetem célja is az volt, hogy behívja az egyetemre a szegedieket és Szeged környékieket: a karon meghirdetett, egyetemistáknak szóló kurzusokat nem csak egyetemi polgárok vehetik fel, ily módon kortól, nemtől és előképzettségtől függetlenül bárki együtt tanulhat a hallgatókkal, bekerülhet az egyetem életébe, elmélyülhet bármely őt érdeklő területen, legyen az a filozófia, a művészettörténet, az irodalom, a nyelvészet, a történelem, a vallástudomány, a film- és drámatörténet vagy épp a néprajz. Kiderült: gyrosan kialakul a közös hang, és gyümölcsöző dialógus alakulhat ki a hallgatók és a Bölcsész Szabadegyetem középiskolás, középkorú vagy idősebb látogatói között. A kurzusokra még bő egy hétig várják a jelentkezőket.

A Bálint Sándor Program következő programja október 4-én az első, de hagyományteremtő szándékkal rendezett Magyar Könyvkiadók Napja, a tavaszi félévben pedig a Karon született legfrissebb tudományos eredményeket bemutató tudománynépszerűsítő előadássorozat indul. Az egyetemi év zárásaként a BTK oktatóinak, kutatóinak, hallgatóinak tudományos és kulturális eredményeit összegzi majd a Bölcsészfesztivál.


A videó forrása: Szeged VTV.

Teljes műsor megtekinthető itt.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

„Végül is, mesélte O., mint mindig, ha orosz téma merült fel, (…) az orosz mesék végtelen répája, az orosz mítosz centrális metaforája, illetve hát Tolsztoj és Gogol végtelenjének ügyében is ruszista barátnőjéhez, Szőke Katalinhoz fordult” (Tolnai Ottó: A répa. Nádler-képek mentén)