Klasszikus keddek a Bölcsészkaron

A Klasszika - Filológia és Neolatin Tanszék előadássorozata, minden kedden 17 órakor.

klasskedd_kep2Az idei félévben is útjára indul az SZTE Bölcsészettudományi Karának Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszéke, illetve a Magyar Ókortudományi Társaság Szegedi Tagozata által közösen rendezett Klasszikus keddek elnevezésű előadássorozat. Az előadásokra szeptember 12-étől egészen december elejéig minden kedden 17 órakor a BTK földszintjén található 107-es tanteremben kerül sor. A Klasszikus keddek előadásai nyilvánosak, és a szervezők bíznak benne, hogy nem csupán a Bölcsészkarról, hanem az egész egyetemi polgárságból, sőt akár azon kívülről is érkeznek érdeklődők az eseményekre.

„A sorozat előadói tudományos eredményeiket közérthető stílusban mutatják be, hiszen célunk a klasszika-filológia és az ókortudomány népszerűsítése, a tudományosságot természetesen nem feladva. Bízunk benne, hogy e kedd délutáni előadásokon hétről hétre sok új arcot fedezhetünk majd fel a hallgatóság soraiban” – mondta el kérdésünkre a sorozat szervezője, Dr. Nagyillés János tanszékvezető, a Magyar Ókortudományi Társaság Szegedi Tagozatának titkára, aki egyúttal az első előadást is tartja szeptember 12-én Ovidius: A szerelem művészete vagy Szerelemtan? címmel. Őt szeptember 19-én Gellérfi Gergő követi Csúcstalálkozó Trójában – Achilleus, Nagy Sándor, Aeneas és Caesar című előadásával.

klasskedd_kep1

A félév során változatos témájú előadásokat hallgathatnak azok, akik meglátogatják a Klasszikus Keddek egyik-másik eseményét. Ízelítőül: Tar Ibolya, az SZTE Irodalomtudományi Doktori Iskola Antik irodalom programjának oktatója az Orpheus és Eurydiké-mítosz utóéletéről beszél majd, Szabó Ferenc Krisztián, a Kiskunhalasi Szilády Áron Református Gimnázium kutatótanára a római politikusportrék által közvetített propagandáról tart előadást, Hajdú Attila, az MTA-SZTE Antikvitás és reneszánsz: források és recepció Kutatócsoport munkatársa a császárkori Kallistratos szoborleírásaival és utóéletével foglalkozik, míg Illés Imre Áron, az SZTE BTK Ókortörténeti Tanszékének oktatója a Római Birodalom törvénykezésének és politikai berendezkedésének egyes fejezeteibe vezeti be a hallgatóságot.


Az egyes előadásokról további információ és kedvcsináló mindig az előadást megelőző héten kerül fel a Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszék Facebook-oldalára: https://www.facebook.com/SzteBtkLatin/

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_30

Az SZTE BTK Hispanisztika Tanszék által idén immár hatodik alkalommal megrendezett Spanyol tanulmányi verseny díjátadóját április 12-én rendezték meg a kar Auditorium Maximum termében. Az ország különböző pontjairól érkező nyertes és különdíjjal kitüntetett csapatok a megjelent diplomatáktól vették át nyereményeiket.