Elhunyt Pelle Pál, az SZTE BTK legidősebb öregdiákja

2017. január 11-én, 100 éves korában elhunyt a szegedi bölcsészkar latin-ógörög tanári, majd görög irodalom és filozófia szakos öregdiákja.

Pelle Pálnak 2016-ban, a 100. születésnapján adományozott Alma Matere, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara "gránit" díszdiplomát, amelyet az egyetem a 75 éve végzett alumnusai számára állíthat ki. A szegedi bölcsészkar történetében korábban nem fordult elő, hogy ilyen magas életkort megélt volt hallgatója számára állítson ki oklevelet.


Pelle Pál 1940. március 13-án szerzett latin-görög szakos tanári oklevelet a szegedi Ferencz József Tudományegyetemen. Az 1948-ban görög irodalom és filozófia témakörből bölcsészdoktori oklevelet szerző ifjú orosz szakos diplomáját 1950-ben ugyancsak a szegedi egyetem adta ki.

Tanári pályafutását 1943-ban Kaposvárott kezdte meg Pelle Pál. 1953-tól Szegeden a Radnóti Miklós Gimnáziumban, majd 1956-tól 1976-ig a volt Rózsa Ferenc Gimnázium és Szakközépiskolában tanított. Mindemellett 1953-tól a szegedi József Attila Tudományegyetem megbízott óraadójaként bölcsészhallgatóknak tartott latin órákat. Majd 1988-tól 1996-ig a szegedi egyetem jogtudományi kari Római Jogi Tanszékén megbízott előadóként oktatta a latin nyelvet. Középiskolai tanári és egyetemi oktatói tevékenysége mellett Pelle Pál elkészítette és katalogizálta a kiadásra tervezett újgörög-magyar kéziszótár magyar-újgörög részét. Számos fordítása, több tanulmánya, és cikke is kivívta a szakma elismerését.Pelle_PalAz elhunyttól 2017. január 24-én 12 órakor vesznek búcsút a gyulai Szentháromság Temetőben, amelyet 11 órakor gyászmise előz meg a Nádi Boldogasszony Templomban.


Öregdiákunk emlékét örökre megőrizzük.A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának vezetősége

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

„Végül is, mesélte O., mint mindig, ha orosz téma merült fel, (…) az orosz mesék végtelen répája, az orosz mítosz centrális metaforája, illetve hát Tolsztoj és Gogol végtelenjének ügyében is ruszista barátnőjéhez, Szőke Katalinhoz fordult” (Tolnai Ottó: A répa. Nádler-képek mentén)