brazil-1766926_1280_b

India helyett Szegedet választották: hozzánk jön a latin-amerikanisták nagy nemzetközi konferenciája

Az SZTE BTK Hispanisztika Tanszéke szervezheti meg a 2019-es FIEALC konferenciát, melynek keretében közel 500 hispanista kutatót várnak a városba.

20597414_151361068772914_4252805480817917667_nEgyetemünk nyerte el a Latin-Amerikai és Karibi Tanulmányok Nemzetközi Szervezetének (FIEALC) konferenciaszervezési jogát 2019-re, lekörözve pályázatával a kínai, az orosz és – az utolsó fordulóban – az indiai jelentkezőket is. Belgrád után így a XIX. FIEALC nemzetközi kongresszus alkalmából közel 500 hispanista kutató és oktató érkezik majd Szegedre a világ minden tájáról, köztük neves professzorok, miniszterek és államtitkárok. A korábban szervezőként fellépő külföldi városok, egyetemek és karok tapasztalatai alapján ez a lehetőség a nemzetközi kapcsolatok számára is jelentősnek ígérkezik. Hazánk most először lesz ilyen magas szinten érintett a FIEALC ügyeiben, ugyanis 2019-től két éven keresztül a Hispanisztika Tanszék töltheti be a szervezet elnöki tisztségét – az elnök személyéről majd a későbbiekben döntenek. A megtiszteltetésről és az eseményről Dr. Lénárt Andrást, a Hispanisztika Tanszék egyetemi adjunktusát kérdeztük.

 

Mi a FIEALC, és mivel foglalkozik?

Az 1978-ban alakult FIEALC (Federación Internacional de Estudios sobre América Latina y el Caribe – Latin-Amerikai és Karibi Tanulmányok Nemzetközi Szervezete) a világ egyetemeinek e régióval foglalkozó tanszékeit és egyéb releváns kutatóintézeteket fog össze, száznál több tagszervezettel rendelkezik. Kétévente rendeznek kongresszust, aminek a megszervezésére pályázni lehet. Eddig többek között Venezuelában, Kínában, Görögországban, Izraelben, Oroszországban, Spanyolországban, Lengyelországban és Dél-Koreában rendezték meg, legutóbb idén júliusban Szerbiában a belgrádi John Naisbitt Egyetemen. Dr. Anderle Ádám professzor révén az SZTE Hispanisztika Tanszéke (akkor még Latin-Amerika Története Kutatócsoport néven) az elsők között csatlakozott a szervezethez.

 

Mi alapján döntöttek a bírálók Szeged mellett?

Tanszékünk oktatói egy olyan pályázati anyagot állítottak össze, amelyben nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy miért lenne Szeged városa, a Szegedi Tudományegyetem és a Hispanisztika Tanszék is alkalmas hely a következő, XIX. kongresszus megszervezésére. Tanszékünknek több évtizedes tapasztalata van nemzetközi konferenciák szervezésében. A pályázatban kiemeltük az előnyeinket, valamint az évtizedekre visszatekintő szegedi hispanisztikai kutatások szakmai színvonalát, nemzetközi elismertségét. A pályázati anyagot a belgrádi konferencián részt vevő szegedi hispanista oktatók mutatták be a FIEALC közgyűlése előtt, és nagy örömünkre azt elsöprő többséggel szavazták meg a tagok.

 

Mi várható, mik lesznek majd a konferencia témáinak főbb irányvonalai?

A kongresszus fő témáját még egyeztetjük a FIEALC elnökségével, de tanszékünk Latin-Amerika és a világ többi régiójának együttműködési lehetőségeit jelölte meg lehetséges központi témának, amely egyszerre a múlt, a jelen és a jövő perspektíváit is felöleli. Interdiszciplináris jellegű, hiszen a mai modern gazdasági kihívásoktól kezdve az oktatás problémáin át a filológiai kérdésekig széles skálán mozognak a javasolt téma feldolgozási lehetőségei.

 

Kik lesznek a főbb vendégek, illetve kikre számítanak?

A konferenciára bárki jelentkezhet a világ bármely részéről, aki Latin-Amerikához kapcsolódó kutatásokat folytat. Az elmúlt évtizedek konferenciái alapján a jelentkezők száma 400 vagy közel 500 fő. A legtöbben Latin-Amerikából és Európából érkeznek, de egyre több a résztvevő Ázsiából, előreláthatólag pedig – most először – egy indiai csoport is jelen lesz a szegedi konferencián. Szintén hagyomány, hogy a kutatók és oktatók mellett latin-amerikai politikusok és egyetemi vezetők is érkeznek, mivel ez egy kiváló alkalom arra, hogy új kapcsolatok létesüljenek az országok, az egyetemek és a különböző kutatóintézetek között.

 

Hogyan zajlanak majd az előkészületek?

Az előkészületeket már idén ősszel megkezdi a Tanszék, egyeztetve a BTK és az egyetem vezetésével, valamint a várossal és a megfelelő külügyminisztériumi osztályokkal. Mivel nagy nemzetközi szervezetről van szó, természetesen a hagyományokat és a szokásokat is figyelembe kell vennünk, így állandó együttműködés lesz a FIEALC jelenlegi vezetésével, elnökségével és főtitkárával is. A szervezőbizottság a Tanszék oktatóiból áll majd, de – a tradíciók alapján – a szakmai bizottságban más magyarországi hispanista központok oktatói is szerepet vállalnak majd.

 

Milyen egyéb hozadéka van a konferenciaszervezés jogának?

Szintén hagyomány, hogy a megrendezést követő két évben a konferenciát megrendező intézet látja el a FIEALC elnökségi tisztségét. Ennek megfelelően 2019 és 2021 között a Hispanisztika Tanszék tölti be az elnöki pozíciót. 2019-ben születik majd megállapodás arról, hogy a Tanszéken belül ki kerül az elnöki tisztségbe. A konferenciaszervezés és az elnökség megerősíti a Tanszék eleve meglévő nemzetközi kapcsolatait, de számos újat is hozhat, melyekből nemcsak a hispanisztikai terület, hanem a Bölcsészettudományi Kar, de tágabban a Szegedi Tudományegyetem is profitálhat. Hallgatói és oktatói csereprogramok, közös kutatási projektek és még számos lehetőség merülhet fel – mind az egyetem, mind a város világszerte ismertté válik szélesebb körben. Azt, hogy a FIEALC konferenciák a konkrét tudományos-kutatási eredmények ismertetése mellett szélesebb spektrumú lehetőségeket is nyújtanak, az is mutatja, hogy az idei belgrádi konferencián egy kerekasztal-beszélgetés keretében egyeztethettem a térségünk, Magyarország iránt érdeklődő latin-amerikai egyetemek rektoraival és képviselőivel. Elsősorban argentin és mexikói egyetemek vezetőinek keltettük fel a figyelmét, akik mind a Szegedi Tudományegyetem, mind a Magyar Rektori Konferencia által nyújtott alternatívákat tanulmányozzák. Az elkövetkező hónapokban az érintett latin-amerikai egyetemek vezetői és nemzetközi igazgatóságai mérlegelik majd, hogy milyen területeken érdeklődnének a karunk, az egyetemünk, illetve az ország felsőoktatása iránt, és ennek megfelelően további, remélhetőleg gyümölcsöző egyeztetések kezdődhetnek el.


A 2017-es rendezvény képekben: https://www.facebook.com/XVIII-Fiealc-Beograd-2017-139077603334594/

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

„Végül is, mesélte O., mint mindig, ha orosz téma merült fel, (…) az orosz mesék végtelen répája, az orosz mítosz centrális metaforája, illetve hát Tolsztoj és Gogol végtelenjének ügyében is ruszista barátnőjéhez, Szőke Katalinhoz fordult” (Tolnai Ottó: A répa. Nádler-képek mentén)