brazil-1766926_1280_b

India helyett Szegedet választották: hozzánk jön a latin-amerikanisták nagy nemzetközi konferenciája

Az SZTE BTK Hispanisztika Tanszéke szervezheti meg a 2019-es FIEALC konferenciát, melynek keretében közel 500 hispanista kutatót várnak a városba.

20597414_151361068772914_4252805480817917667_nEgyetemünk nyerte el a Latin-Amerikai és Karibi Tanulmányok Nemzetközi Szervezetének (FIEALC) konferenciaszervezési jogát 2019-re, lekörözve pályázatával a kínai, az orosz és – az utolsó fordulóban – az indiai jelentkezőket is. Belgrád után így a XIX. FIEALC nemzetközi kongresszus alkalmából közel 500 hispanista kutató és oktató érkezik majd Szegedre a világ minden tájáról, köztük neves professzorok, miniszterek és államtitkárok. A korábban szervezőként fellépő külföldi városok, egyetemek és karok tapasztalatai alapján ez a lehetőség a nemzetközi kapcsolatok számára is jelentősnek ígérkezik. Hazánk most először lesz ilyen magas szinten érintett a FIEALC ügyeiben, ugyanis 2019-től két éven keresztül a Hispanisztika Tanszék töltheti be a szervezet elnöki tisztségét – az elnök személyéről majd a későbbiekben döntenek. A megtiszteltetésről és az eseményről Dr. Lénárt Andrást, a Hispanisztika Tanszék egyetemi adjunktusát kérdeztük.

 

Mi a FIEALC, és mivel foglalkozik?

Az 1978-ban alakult FIEALC (Federación Internacional de Estudios sobre América Latina y el Caribe – Latin-Amerikai és Karibi Tanulmányok Nemzetközi Szervezete) a világ egyetemeinek e régióval foglalkozó tanszékeit és egyéb releváns kutatóintézeteket fog össze, száznál több tagszervezettel rendelkezik. Kétévente rendeznek kongresszust, aminek a megszervezésére pályázni lehet. Eddig többek között Venezuelában, Kínában, Görögországban, Izraelben, Oroszországban, Spanyolországban, Lengyelországban és Dél-Koreában rendezték meg, legutóbb idén júliusban Szerbiában a belgrádi John Naisbitt Egyetemen. Dr. Anderle Ádám professzor révén az SZTE Hispanisztika Tanszéke (akkor még Latin-Amerika Története Kutatócsoport néven) az elsők között csatlakozott a szervezethez.

 

Mi alapján döntöttek a bírálók Szeged mellett?

Tanszékünk oktatói egy olyan pályázati anyagot állítottak össze, amelyben nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy miért lenne Szeged városa, a Szegedi Tudományegyetem és a Hispanisztika Tanszék is alkalmas hely a következő, XIX. kongresszus megszervezésére. Tanszékünknek több évtizedes tapasztalata van nemzetközi konferenciák szervezésében. A pályázatban kiemeltük az előnyeinket, valamint az évtizedekre visszatekintő szegedi hispanisztikai kutatások szakmai színvonalát, nemzetközi elismertségét. A pályázati anyagot a belgrádi konferencián részt vevő szegedi hispanista oktatók mutatták be a FIEALC közgyűlése előtt, és nagy örömünkre azt elsöprő többséggel szavazták meg a tagok.

 

Mi várható, mik lesznek majd a konferencia témáinak főbb irányvonalai?

A kongresszus fő témáját még egyeztetjük a FIEALC elnökségével, de tanszékünk Latin-Amerika és a világ többi régiójának együttműködési lehetőségeit jelölte meg lehetséges központi témának, amely egyszerre a múlt, a jelen és a jövő perspektíváit is felöleli. Interdiszciplináris jellegű, hiszen a mai modern gazdasági kihívásoktól kezdve az oktatás problémáin át a filológiai kérdésekig széles skálán mozognak a javasolt téma feldolgozási lehetőségei.

 

Kik lesznek a főbb vendégek, illetve kikre számítanak?

A konferenciára bárki jelentkezhet a világ bármely részéről, aki Latin-Amerikához kapcsolódó kutatásokat folytat. Az elmúlt évtizedek konferenciái alapján a jelentkezők száma 400 vagy közel 500 fő. A legtöbben Latin-Amerikából és Európából érkeznek, de egyre több a résztvevő Ázsiából, előreláthatólag pedig – most először – egy indiai csoport is jelen lesz a szegedi konferencián. Szintén hagyomány, hogy a kutatók és oktatók mellett latin-amerikai politikusok és egyetemi vezetők is érkeznek, mivel ez egy kiváló alkalom arra, hogy új kapcsolatok létesüljenek az országok, az egyetemek és a különböző kutatóintézetek között.

 

Hogyan zajlanak majd az előkészületek?

Az előkészületeket már idén ősszel megkezdi a Tanszék, egyeztetve a BTK és az egyetem vezetésével, valamint a várossal és a megfelelő külügyminisztériumi osztályokkal. Mivel nagy nemzetközi szervezetről van szó, természetesen a hagyományokat és a szokásokat is figyelembe kell vennünk, így állandó együttműködés lesz a FIEALC jelenlegi vezetésével, elnökségével és főtitkárával is. A szervezőbizottság a Tanszék oktatóiból áll majd, de – a tradíciók alapján – a szakmai bizottságban más magyarországi hispanista központok oktatói is szerepet vállalnak majd.

 

Milyen egyéb hozadéka van a konferenciaszervezés jogának?

Szintén hagyomány, hogy a megrendezést követő két évben a konferenciát megrendező intézet látja el a FIEALC elnökségi tisztségét. Ennek megfelelően 2019 és 2021 között a Hispanisztika Tanszék tölti be az elnöki pozíciót. 2019-ben születik majd megállapodás arról, hogy a Tanszéken belül ki kerül az elnöki tisztségbe. A konferenciaszervezés és az elnökség megerősíti a Tanszék eleve meglévő nemzetközi kapcsolatait, de számos újat is hozhat, melyekből nemcsak a hispanisztikai terület, hanem a Bölcsészettudományi Kar, de tágabban a Szegedi Tudományegyetem is profitálhat. Hallgatói és oktatói csereprogramok, közös kutatási projektek és még számos lehetőség merülhet fel – mind az egyetem, mind a város világszerte ismertté válik szélesebb körben. Azt, hogy a FIEALC konferenciák a konkrét tudományos-kutatási eredmények ismertetése mellett szélesebb spektrumú lehetőségeket is nyújtanak, az is mutatja, hogy az idei belgrádi konferencián egy kerekasztal-beszélgetés keretében egyeztethettem a térségünk, Magyarország iránt érdeklődő latin-amerikai egyetemek rektoraival és képviselőivel. Elsősorban argentin és mexikói egyetemek vezetőinek keltettük fel a figyelmét, akik mind a Szegedi Tudományegyetem, mind a Magyar Rektori Konferencia által nyújtott alternatívákat tanulmányozzák. Az elkövetkező hónapokban az érintett latin-amerikai egyetemek vezetői és nemzetközi igazgatóságai mérlegelik majd, hogy milyen területeken érdeklődnének a karunk, az egyetemünk, illetve az ország felsőoktatása iránt, és ennek megfelelően további, remélhetőleg gyümölcsöző egyeztetések kezdődhetnek el.


A 2017-es rendezvény képekben: https://www.facebook.com/XVIII-Fiealc-Beograd-2017-139077603334594/

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_30

Az SZTE BTK Hispanisztika Tanszék által idén immár hatodik alkalommal megrendezett Spanyol tanulmányi verseny díjátadóját április 12-én rendezték meg a kar Auditorium Maximum termében. Az ország különböző pontjairól érkező nyertes és különdíjjal kitüntetett csapatok a megjelent diplomatáktól vették át nyereményeiket.