fenykep

Elhunyt Dr. Anderle Ádám professor emeritus

November 19-én szombaton 73 éves korában elhunyt Anderle Ádám történészkutató, aki meghatározó szerepet töltött be abban, hogy a szegedi Bölcsészettudományi Kar a hispán világ kutatásának nemzetközileg is számon tartott kutatóhelyévé vált.

Dr. Anderle Ádám a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán szerezte 1966-ban diplomáját magyar—történelem szakon. Wittmann Tibor professzor tanítványaként kapcsolódott be a Latin-Amerika-kutatásokba. Akadémiai doktori címét 1988-ban szerezte. Ambiciózus szakmai és tudományszervező tevékenysége alapozta meg az önálló Hispanisztika Tanszék létesítését, amelynek 1993-tól 2008-ig volt vezetője. Oktatói és kutatói munkássága tematikailag rendkívül szerteágazó. Publikációs tevékenységének intenzitását 26 önálló kötetén kívül 30 szerkesztésében, illetve kiadói gondozásában megjelent kötete, valamint több mint 150 tudományos közleménye jelzi. Megjelent munkáinak számottevő része külföldön, idegen nyelveken látott napvilágot.


Számos szakmai szervezetben töltött be vezető tisztségeket; 1987 és 1990 között az Európai Latinamerikanisták Társaságának elnöke volt, 7 éven át működött mint a Magyar Latinamerikanisták Társaságának elnöke, valamint a Magyar-spanyol történész vegyesbizottság vezetőjeként is tevékenykedett. Emellett több hazai és nemzetközi folyóiratnak volt szerkesztője, szerkesztőbizottsági tagja, illetve spanyol nyelvterületen nemzetközi tanácsadó testületekben is szerepet vállalt. Hosszabb kutató- és tanulmányutakat töltött Latin-Amerikában és Spanyolországban, vendégprofesszorként dolgozott Göttingenben és az Alcalá de Henares-i Egyetemen, nyaranta rendszeresen oktatott spanyol nyári egyetemeken.


1975 óta több mint negyven nemzetközi konferencia és kongresszus részvevője volt. 1982-től vállalt oktatói szerepet spanyolországi doktori programokban. A Szegedi Tudományegyetemen 1997-től volt tagja a Történész Doktori Iskola Tanácsának a Modernkori Program vezetőjeként. Munkásságának fontos részét képezte a tehetséggondozás; az Országos Tudományos Diákköri Tanács Humán Tagozatának egyik irányítója, 1996 és 2002 között elnöke, majd tiszteletbeli elnöke, 2002-től tagja volt az OTDT ügyvezető elnökségének is.


A spanyol nyelvterület több államában magas kitüntetésekkel ismerték el tevékenységét, így a Spanyol Királyságban 1997-ben elnyerte az Orden del Mérito Civil, parancsnoki fokozatát, 1999-ben a Perui Köztársasági Érdemrend középkeresztjét, 2008-ban pedig az Orden de Isabel la Católica, Encomienda de Número spanyol királyi kitüntetést vehette át.

Széchenyi Professzori Ösztöndíjat (1997—2000) és Mestertanári aranyérmet (OTDT-MTA) kapott, 2008-ban munkásságát a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje, majd 2013-ban a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetéssel ismerték el.


Dr. Anderle Ádám aktív közéleti ember volt, egyetemi bizottságokban, testületekben, társadalmi szervezetekben folyamatosan vállalt szerepeket és töltött be tisztségeket. Mint kiváló szervező, tanítványok sokaságát menedzselte eredményesen, külföldi tanulmányutakhoz, képzési és publikációs lehetőségekhez juttatva őket. Munkásságának számos értékes és maradandó eredménye közül kari, egyetemi és regionális szempontból is kiemelkedik a spanyol filológiai és civilizációs képzésnek stabil kereteket és hátteret adó Hispanisztika Tanszék megteremtése és megszilárdítása. 2008-ban, hatvanöt évesen leköszönt a tanszékvezetésről, de tudományos, oktatói, szervezői tevékenységét ezután is igen aktívan folytatta.



Dr. Anderle Ádámot a Szegedi Tudományegyetem saját halottjának tekinti.


Temetéséről később történik intézkedés.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_32

Kasza Péter az SZTE BTK Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszék tanszékvezető egyetemi docense, az SZTE Irodalom- és Kultúratudományi Doktori Iskola Neolatin Programjának vezetője, valamint az SZTE és az OSZK közreműködésével létrejött Kulcsár Péter Historiográfiai Kutatócsoport vezető kutatója. Magyar történelem Bécsből nézve - Wolfgang Lazius elfeledett történeti műve című akadémiai doktori értekezését 2023 szeptemberében védte meg. Kasza Péterrel az értekezés részleteiről, a tudományos pályájának kezdetéről, jelenlegi és jövőbeni kutatásairól és a tanításról beszélgettünk.