Sikeres vállalkozók ösztönzik és mentorálják az egyetemi hallgatókat ötleteik megvalósításában

Sikeres vállalkozók ösztönzik és mentorálják az egyetemi hallgatókat ötleteik megvalósításában

2017 őszén új kurzus indul a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán a vállalkozói lét ösztönzésére, valamint hallgatói ötletek megvalósításának elősegítésére.

A kurzusra az SZTE bármelyik karáról jelentkezhetnek hallgatók. A cél elsősorban azon hallgatók vállalkozói kedvének erősítése, akik nem tanulnak gazdasági ismereteket, mentoraik pedig sikeres helyi vállalkozók lesznek.

A heti 1x90 perces kurzus során valós problémákon, 4-6 fős csapatokban dolgoznak a hallgatók, akiket egy szakember/vállalkozó, egy gazdasági/marketing oktató és egy vállalkozásfejlesztés mesterszakon tanulmányokat folytató hallgató mentorál. A félév során az adott probléma gyakorlati kérdéseit kell megoldani, és a félév végén szakmai közönség előtt prezentálni. A kurzus célja, hogy a vállalkozói előadások, valamint a csapatban kidolgozott vállalkozói ötletek (melyek érkezhetnek a hallgatók részéről vagy a vállalkozók részéről is) és a valós, gyakorlati problémákkal való megbirkózás által testközelből ismerjék meg a vállalkozói létet.

A szervezők korábban is vettek részt vállalkozói lét ösztönzését támogató programokon, azonban sok esetben problémát jelentett, hogy viszonylag kevés gyakorló szakembert sikerült bevonni a programba. A szeptemberben induló programban közel 40 vállalkozó jelezte részvételi szándékát, akik...

 • ... gyakorlati probléma definiálásával és/vagy
 • ... mentorálással és/vagy
 • ... előadással és/vagy
 • ... nyeremény felajánlásával

járulnak hozzá a program sikeréhez. Emellett a Gazdaságtudományi Kar oktatói, valamint a vállalkozásfejlesztési mesterképzésen tanulmányokat folytató hallgatók tanácsadói tevékenysége biztosítja, hogy minél több szemszögből lehessen az adott gyakorlati problémát megoldani. A féléves programon való részvétel ingyenes a Szegedi Tudományegyetem hallgatói számára.

A kurzus kifejezetten azoknak a hallgatóknak szól, akik számára nincs lehetőség gazdasági képzésben részt venni, vagy csak nagyon kevés gazdasági ismeretanyag tartozik a képzési programjukba. Emiatt nem jelent problémát, ha korábban nem tanultak a hallgatók gazdasági ismereteket. Mivel szinte minden területen lehet vállalkozni, ezért tartják a szervezők fontosnak a különböző tudományterületek, kifejezetten nem gazdaságtudományi karok hallgatói számára a vállalkozói ismeretek oktatását.

A kurzuson való részvételhez nem szükséges tanulmányi előfeltétel, az SZTE bármely karain (de nem a GTK-n) tanuló nappali tagozatos hallgatók számára “X”-es kurzusként felvehető, szabadon választható, 5 kredites kurzus. Felvétele ugyanúgy történik, mint bármely más szabadon választható (X-es kódú) kurzus felvétele az őszi kurzusfelvételi időszak során.

Mivel a kurzusra korlátozott létszámban tudjuk fogadni a jelentkezéseket, valamint célunk egy olyan szakmai műhely létrehozása, ahol nem csak a vállalkozók és oktatók elkötelezett hívei a vállalkozói szellem növelésének, ezért az érdeklődő hallgatóknak előzetesen egy motivációs levelet kell készíteniük, amelynek beküldési határideje 2017. május 31.

További részletek a kurzusról és jelentkezésről az alábbi honlapon:
https://hungary.eee-project.eu/index.php/felhivas-kurzus/

Tervezett témakörök:

 • Milyen a vállalkozói élet, és milyen nem – tények és tévhitek?
 • Hogyan és honnan tudok pénzt szerezni az ötletemhez?
 • Milyen papírmunka és adminisztráció kell ahhoz, hogy elindítsak egy vállalkozást?
 • Hogyan lehet kis pénzből hatékony marketinget folytatni?
 • Hogyan találjak értékes kollégákat, munkatársakat?
 • Hogyan vállalkozzak természettudósként?
 • Milyen a hatékony munkavégzés vállalkozóként?
 • Lehet társadalmi céllal is vállalkozni?
 • Hogyan tervezzek üzletet? Hogyan modellezzem az üzleti elképzelésemet?

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

A Gazdaságtudományi Kar Diplomaosztó Ünnepségére
2019. január 17-én (csütörtökön) az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ Kongresszusi termében
(Szeged, Ady tér 10.) kerül sor.

Friss hírek
2018. december 11.
2018. november 26.
2018. november 13.