btkfelvi

Felvételizőknek

Kedves felvételiző!


Nézd meg, miért hozzánk gyere (képekben)!


Szegedi Bölcsészkar? József Attila és Radnóti Miklós is odajárt... – ezt sokan tudják rólunk. Vannak, akik még több híressé vált régi diákunkat ismerik: számtalan közismert tudós, író, újságíró, riporter, de akár színész, fordító, üzletember szerezte diplomáját a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán. Másoknak éppen saját középiskolai tanáruk végzett itt, hiszen fennállása óta több tízezer pedagógust bocsátott ki a BTK. Legtöbbük szívesen emlékszik vissza elismert tudományos műhelyeket vezető professzoraira, vagy egykori fiatalabb oktatóira, akik azóta talán már maguk is iskolateremtő tudóssá váltak.


Ezért is jó a szegedi bölcsészkart választani: hallgatóink elsőrangú oktatást kapnak, ismereteiket a nemzetközi tudományosságban is ismert kutatóktól sajátíthatják el. De csöppet sem „horgerantalos“ légkörben: az SZTE BTK híres arról a szabad, gondolkodásra nevelő, a hallgatókat partnerként kezelő légkörről, ahol nem a biflázás a fő cél, hanem a megértés. Tanáraink abban segítenek hallgatóinknak, hogy a maguk számára fedezzék föl a világot. Aki hozzánk jön tanulni, nemcsak választott alapszakja ismereteit sajátíthatja el, számos specializációt, minor képzést, szabadon választható tárgyat illeszthet tantervébe, érdeklődésének, távolabbi céljainak megfelelően állíthatja össze saját képzési tervét. A minőség, a hagyomány, az értékteremtés, a kreativitás és a kísérletezés azonos hangsúlyt kap oktatóink kutatómunkájában is, hallgatóink képzésében is.

Nem véletlen, hogy a szegedi bölcsészdiploma igen jó ajánlólevél: volt hallgatóink nemcsak az egyes szakok legszűkebb képzési területein, tanárként, újságíróként, információs menedzserként, tolmácsként helyezkednek el könnyen, de akár az üzleti életben is, hiszen az a képzés, amit az SZTE BTK-n kapnak, elsősorban gondolkodni, összefüggéseket fölismerni tanítja meg őket – és ez minden munkahelyen nagy érték.

Sikereink számokban is mérhetők: diplomásaink elhelyezkedési adatai kiválóak, az SZTE BTK a karok összesített országos rangsorában az elmúlt 10 évben mindig az 1–10. hely valamelyikét szerezte meg, és a QS World University Rankings humántudományok szerinti összesített rangsorában szintén előkelő helyen áll. A BTK eredményei és elismertsége alapján az euroregionális központok közé tartozik. A nemzetközi kapcsolatok hallgatóink tanulmányaiban is szerepet játszanak: az európai egyetemekkel meglévő csereprogramok révén számos külföldi részképzés közül válogatva gyarapíthatják ismereteiket, és fejleszthetik
nyelvtudásukat.

Egyáltalán nem utolsó szempont, hogy mindezt Szegeden, a legmediterránabb, legnapfényesebb magyar városban tehetik. A BTK épülete az utóbbi években kialakult diáknegyed, egyfajta kis „Quartier Latin” központjában áll. Közvetlen szomszédja a világ legszebb könyvtárai közt számon tartott SZTE Klebelsberg Könyvtár. Az épületek között lévő park, a környék kávézói, éttermei, találkozóhelyei nyüzsgő diákéletet, igazi egyetemi légkört biztosítanak.

Európai szellemiség, hagyományőrzés és újítás harmóniája, értékálló minőség, piacképes diploma, napfényes város és élénk diákévek: ezt kínálja az SZTE

Bölcsészettudományi Kara a nálunk végzőknek.


Alapszakos felvételi tájékoztató 2. rész

Alapszakos felvételi tájékoztató 3. rész


Felvételi információk:
BTK Tanulmányi Osztály 62/544-364 62/544-363 62/544-280 62/544-281 62/544-165 62/544-819 btkto@primus.arts.u-szeged.hu

Az SZTE BTK nyílt napjai:
2017. december 11. 10 óra Aud. Max. Szeged, Egyetem u.2. II. em.
2018. január 27. 10 óra Aud. Max. Szeged, Egyetem u.2. II. em.


Induló képzéseink:

Alapképzési szakok:
Anglisztika (angol, amerikanisztika)
Germanisztika (német)
Informatikus könyvtáros
Keleti nyelvek és kultúrák (altajisztika)
Kommunikáció és médiatudomány

Könyvtártudomány

Magyar
Néprajz
Ókori nyelvek és kultúrák (klasszika-filológia)
Pedagógia
Pszichológia
Romanisztika (francia, olasz, spanyol)
Szabad bölcsészet
Szlavisztika (bolgár, cseh, orosz, szerb, ukrán)
Szociológia
Történelem, Régészet


Tekintsd meg alapszakjainkhoz készült tájékoztató füzeteket itt: Brosúra
Tekintsd meg alapszakjainkhoz készült kisvideókat itt: Kisfilmek


Mesterképzési szakok:
Altajisztika
Amerikanisztika
Anglisztika
Elméleti nyelvészet
Etika
Filozófia
Finnugrisztika
Fordító és tolmács
Francia nyelv, irodalom és kultúra
Hungarológia
Klasszika-filológia

Kommunikáció- és médiatudomány

Könyvtártudomány
Kulturális örökség tanulmányok
Magyar nyelv és irodalom
Német nyelv, irodalom és kultúra Német nyelv, irodalom és kultúra - nemzetközi (Kassel)
Néprajz
Neveléstudomány
Olasz nyelv, irodalom és kultúra
Orosz nyelv és irodalom
Pszichológia
Régészet
Spanyol nyelv, irodalom és kultúra
Szlavisztika
Szociológia

Történelem
Vallástudomány
Vallástudomány (angol nyelvű)


Osztatlan kétszakos tanárképzés


Felvételi pontszámítás diplomával rendelkezőknek 2017.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

2017. november 22 - 23. között rendezi meg az SZTE Bölcsészettudományi Karon a Monuments and Memorial Sites in Changing Social - Political Contexts workshopot a Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék. Minden érdeklődőt szerettel várnak!