zwzi9-111008-mv

Nyelv, kultúra, társadalom

Dr. Sándor Kláraaz oktató és a kurzus adatai

a kurzus címe

Nyelv, kultúra, társadalom

az oktató neve

Dr. Sándor Klára

az oktató beosztása

habilitált főiskolai tanár

az oktató tanszéke

Kulturális Örökség és Humán Információtudomány

az oktató ímélcíme

sandork@hung.u-szeged.hu

az óra helye

Informatórium (I. emelet)

az óra időpontja

hétfő, 16:00–17:30

a kurzus leírása

rövid (300–500 karakteres) szöveges leírás

Van-e két ember, aki ugyanazt a magyar nyelvet beszéli? Van-e egyáltalán magyar nyelv? Mit tudunk meg másokról beszédük alapján? Miért és hogyan változik a nyelv? Hogyan hatnak egymásra a nyelvek? Miért cserélnek nyelvet egyes népek? Hogyan befolyásoljuk egymás gondolkodását, anélkül, hogy tudnánk róla? Hogyan manipulálják a gondolkodásunkat, nagyon is akarattal? Miért nevezik az iskolát a nyelvek tömeggyilkosának?

Ehhez hasonló kérdésekkel foglalkozik a társasnyelvészet. A fél évszázada született nyelvészeti irányzat szakirodalmából az emberi gondolkodás és viselkedés alapvető egyezéseit és kulturális sokféleségét ismerhetjük meg: hogyan születnek, alakulnak át, hatnak egymásra – és tűnnek el – nyelvek és kultúrák. Együtt van benne a teljes kavalkád a neuronoktól az elme működésén át a kultúráig és a nagy társadalmi folyamatokig – és mindez állandó mozgásban.

E kurzus a társasnyelvészet szemléletével ismerteti meg a hallgatókat. Azt szeretné megmutatni, hogy a nyelv a legérdekesebb dolgok egyike, és hogy a nyelvészet az iskolai rutin ellenére sem föltétlenül gyomorgörcskeltő mumus vagy dögunalmas kásahegy-lapátolás. Azokhoz szól, akik nyitottak annak a rejtett világnak a fölfedezésére, amely csak a nyelvből tárul föl, és akik szeretnék megismerni az általuk is naponta használt, nélkülözhetetlen, és rendkívül kifinomult jelzőrendszer legérdekesebb tulajdonságait.

 

részletes (hetekre bontott) tematika

1–2. Kuruzslók, sámánok, nyelvészkedők és nyelvészek;

3–4. Határtalan nyelv és az ember maga a stílus (Előíró és leíró nyelvszemlélet, nyelvészeti irányzatok; Nyelv és nyelvváltozatok; A szociolingvisztika alapjai; Stílusváltozatok)

5–6. A változatosság laboratóriuma; egzotikum rulez – és nyelvészeti hungarikumok Nyugatról és Keletről (Nyelvkontaktusok, nyelvcsere, kreol és pidzsin nyelvek)

7–8. Ahány ember, annyi nyelv; Szólok, s ez megmondja, ki vagyok (A nyelv többszörös hálózatossága; Nyelv és identitás)

9–10. „Természeténél fogva folyamatos átalakulás“ (A nyelv evolúciója; a nyelvi változás, az információs társadalom nyelvhasználata)

11–12. Tüzek és vizek; A nyelv ereje (Nyelv és gondolkodás; nyelvi manipuláció)

13–14. Intézményes nyelvirtás (Nyelvtervezés, nyelvi diszkrimináció)

olvasmányok, kiegészítő anyagok

kötelező olvasmányok (ha vannak)

 

ajánlott olvasmányok (ha vannak)

Sándor Klára: Határtalan nyelv (Budapest: SZAK, 2014)

Sándor Klára: Nyelv és társadalom (Budapest: Krónika Nova, 2016)